Inspiracija za roditelje!

Izmislite svoju priču za laku noć

Priče su snažan alat komunikacije s djecom. One im pomažu bolje shvatiti svijet koji ih okružuje, proširuju njihov vokabular, razvijaju empatiju, zabavljaju ih te njeguju njihovu maštu.

Osim toga, pričanje priča povezuje vas s vašim djetetom.

mother and a child cuddling

Čula sam mnogo roditelja koji kažu da ne znaju pričati priče. Da nemaju inspiraciju, maštu te da čitaju djeci priče koje je netko drugi napisao. Nema ništa loše u tome. Razmišljam samo nisu li ti roditelji možda previše samokritični.
Većina djece voli priče. Nije im toliko bitno da priča bude savršena, njihova mašta je razvijena i vesela. Osim toga oni ne gledaju na svijet kao odrasli.

Nema pravila, nema granica i nema ispravno ili neispravno ispričana priča, ne u njihovim malim glavicama. Svaka priča je dobra priča. A ako dijete još i sudjeluje u stvaranju takve priče uspjeh je zagarantiran.
Ništa vas ne košta probati. Ako ne ide, uvijek se možete vratiti čitanju priča.

Kako smisliti priču zajedno s djetetom?
Kad se približi vrijeme spavanja i pričanja priče, kažite mu: ˝Hoćemo li danas izmisliti svoju priču?˝
Izgovorite to tonom glasa koji implicira veliku avanturu koja će biti super zabavna! Dijete će se oduševiti.
˝OK, reci mi o čemu bi želio/željela da pričamo priču?˝ Tko zna možda vas vaše dijete iznenadi odabirom teme.

Zapamtite, to može biti bilo što! Žuta kornjača s ljubičastim prugama, čarobni auto, djevojčica s debelim staklima na naočalama ili kišna glista koja leti….

Kroz priču možete i ˝porazgovarati˝ s vašim djetetom kada ga nešto muči ili mu želite poslati neku poruku bez da mu direktno to kažete.
Nemojte se bojati da ne znate pričati priču, samo krenite. Počnite od prve rečenice, a ako zapnete, samo pitajte svoje dijete ˝što misliš kako dalje ide ova priča?˝ Osluškujte reakcije svoga djeteta i prilagođavajte se njegovom raspoloženju.

Opišite lika u svojoj priči do zadnjeg detalja (npr. imao je šarenu kosu, svaka dlaka na toj kosi je bila druge boje, jedna je bila ljubičasta, druga narančasta, treća plava i tako redom ILI kravata koju je nosio imala je malu flekicu od tople čokolade koju je pio dan ranije), proizvodite smiješne zvukove, usred priče ga poškakljajte.

Zapamtite, ne postoji pogrešan recept za priču. To je ono što je najzabavnije kod pričanja priča!