Inspiracija za roditelje!

Kokice i ˝ Što ćemo gledati?˝

Dok se kišne kapi kotrljaju niz prozorska stakla vi razmišljate o filmskoj večeri s djecom. Vječno pitanje se nameće samo po sebi: ˝Koji film ćemo gledati?˝
Djeca imaju svoje preferencije, a vi niste pretjerano oduševljeni njihovim izborom.

U digitalno doba u kojem naša djeca imaju sreću ili nesreću odrastati stvari su nešto kompliciranije prilikom izbora filma. Vječno on-line, naviknuti na kratke video formate i veliku količinu informacija kojima su svakodnevno bombardirani djeca su se naviknula na brzo, kratko, prepuno raznoraznih efekata…a ako nije takvo onda je usporeno i dosadno.

I tako sam ja odlučila svom sinu pokazati jedan drugi svijet. Svijet onih malo starijih filmova, malo drugačijih, opuštenijih, sporijih.

Unaprijed sam se pripremila na jedno veliko NE. NE od nepoznatog, starinskog, usporenog. NE od filmova nastalih u vrijeme u kojem su, prema mišljenju mog sina, dinosauri hodali svijetom.

Oboružala sam se velikom zdjelom kokica i strpljenjem kada sam krenula u pregovore. Uspjela sam ga uvjeriti da pogleda prvih pola sata filma pa ako mu bude dosadno možemo odustati.

Prvi film je bio Pipi Duga Čarapa. Moj petaš je krenuo gledati film poprilično nezainteresirano sa već predefiniranim stavom da će film iz ˝maminog vremena˝ biti dosadan i spor. Komentari poput ˝kakva je to loša grafika˝ nisu imali šanse u borbi s veselom i šašavom Pipi Dugom Čarapom. Sve naopako s njom, jedna za drugom pustolovine koje se izmjenjuju i nasmijavaju mališane. Još koja ubačena pjesmica i do kraja filma moje je sada već veselo dijete zaključilo da film uopće nije loš. Otišao je u krevet pjevušeći sebi u bradu i s iskricom u očima. Topla preporuka, ako ovaj film već niste pogledali.

Zimske olimpijske igre, 1988. Kanada. Što se dogodi kada uzmete 4 sportaša s Jamajke koja u životu nisu vidjela led, stavite ih u bob i pošaljete u Kanadu na Zimske olimpijske igre?

Naš idući film bio je inspiriran pričom o prvom bob timu iz Jamajke, a zvao se Cool Runnings ili Ledena staza.

Zabavna simpatična, komedija koja će svakako nasmijati vaše klince, a ako ste imalo slični meni, nasmijat će i vas. Film nosi i lijepu pozitivnu poruku. Vjeruj u sebe i ne odustaj od svojih snova.

Cool Runnings (1993) – Theatrical Trailer – YouTube

S vremenom smo moje dijete i ja pogledali još puno simpatičnih filmova koji su nam uljepšali zajedničke večeri. Čini se da filmovi iz ˝maminog vremena˝ i dalje mogu razveseliti djecu.